10 Şubat 2020 Pazartesi

Lviv'in Kısa Tarihi

Lviv'in Kısa Tarihi

Lviv, "Tatarca: İlbav, Ukraynaca: Львів, Lehçe: Lwów; Rusça: Львов" Ukrayna'nın batısında yer alan şehirdir. 1.030.000 kişilik nüfusunun %78'i Ukraynalı, %15'i Rus, %7'si de Polonyalıdır. Günde yaklaşık 250.000 kişi kente giriş yapar. Ukrayna'nın nüfus bakımından yedinci büyük kentidir. İsmini Rus Kral Galiçyalı Daniel'in en büyük oğlu Leo'dan almıştır.

Lviv, Ukrayna’nın kültür başkenti konumundadır. İkinci dünya savaşı zamanında Polonyalı’ların yaşadığı bir şehirken, savaş sonrası Polonya’nın batıya kaydırılmasıyla Ukrayna topraklarına katılmıştır. Kiliseleri, müzeleri ve opera binasıyla fazlaca önemli bir tarihi kent kabul edilir. Şehrin % 85’inin hanım olduğu efsanesi ise tamamen yanlış. Mimarisi ve kalitesiyle tam bir Avrupa kenti niteliğindedir.

2. Dünya Savaşı'ndan sonra SSBC'ye katılmıştır. 1991'de ise bağımsızlığının ardından Ukrayna'ya bağlı bir şehir haline gelmiştir. Şehirde Lviv Üniversitesi ve Lviv Ulusal Politeknik adında iki üniversite bulunmaktadır.

Kanun-i Sultan Süleyman'ın Gözdesi Hürrem Sultan’ın Roxselena olarak doğduğu, Ukraynaca “Lion” anlamına gelen aslan şehir Lviv, UNESCO Dünya Mirası listesi'nde yerini almıştır. Nostaljik tramvayıyla, eski sokakları ve zamanı dokusuyla Lviv tam bir kültür ve turizm cennetidir.

0 yorum

Yorum Gönder